Maske Teli Önemi

Hayatın her anında, iş dünyasında, kurum ve kuruluşlarda bireyler ve çalışanlar tarafından kullanılan ürünler arasında maskelerde bulunmaktadır

Maske Teli: 

Hayatın her anında, iş dünyasında, kurum ve kuruluşlarda bireyler ve çalışanlar tarafından kullanılan ürünler arasında maskelerde bulunmaktadır. Birçok sektör iş sağlığı ve güvenliği adına maske kullanımını zorunlu hale getirmiştir. N95 ,FFP1, FFP2, FFP3 koruma sınıfına sahip tek kullanımlık maskeler kullanıcıları sis, duman, toz, virüs ve bakteri gibi kirleticilere karşı yüksek oranda koruma özelliğine sahiptir.
Maskede önemli olan yüze tam olarak oturması, içeriye mikrop girmemesi için kavrama kabiliyetinin olmasıdır. Bu kavrama kabiliyeti, maske teli ve maske klipsi ile sağlanır.
Maske üretiminde kullanılan maske teli, kullanım yumuşaklığı, esnekliği ve hafifliği ile konforlu bir kullanım sunmaktadır. Maskenin yüzde uzun süre kalması gerektiği durumlarda, kullanıcı rahatsız edici bir durumla karşılaşmaz . Esnek ve yumuşak olma nedeni maske takan kişinin, cildinde iz bırakmaması ve tahriş etmemesi içindir.
Maskede bulunan maske teli ( klipsi ) koruyucu göreve sahip maskenin tamamlayıcı ürünlerindendir.
Maske üretiminde tel ve burun klipsi kullanılmaması halinde kullanıldığı alana göre tüm zararlı madde ve hastalıklar; temas yoluyla, hava yoluyla, kan yoluyla, solunum yoluyla kişiye bulaşır. Bu nedenle maske teli ciddi anlamda önem arz etmektedir.
Maske telinin aslı çelik telden üretilmektedir. Çeşitleri Ikiye ayrılır şöyle ki;
Galvanizli teller; üretilmiş olan çelik telin sıvı çinkoya batırılması yardımıyla elde edilir.Bu daldırma işlemi yardımıyla çelik telin yüzeyi korunmuş olur. Çinko tabakası; çelik teli paslanmaya, kırılmaya ya da hasar almaya karşı korumakla görevlidir.
Tavlı tel ise; Elektrik enerjili ve vakum sistemli siyah çelik tellerin 900°C ‘ye çıkabilen tav fırınlarında tavlanan tellerdir. Kolay işlenebilir olması sebebiyle tercih edilmektedir.
Maske teller 0,60-0,70mm kesitlerinde olup tek kanallı yada çift kanallı olarak üretilebilmektedir. Renkleri Siyah, Beyaz, Kırmızı, Yeşil olmak üzere Müşteri isteğine göre diğer renklerde de üretim yapılabilmektedir.

 

Telli telsiz maske ne kadar korur?

Telsiz maskelerin kullanımda birçok zorluk ortaya çıkmaktadır. Maskenin yüze tutunmasının sağlayan maske teli yoksa maske aşağıya inerek üst tarafta açıklık oluşmasına neden olmaktadır. Maske teli olmayan maskeler koruyucu özelliğini kaybederek hastalığın bulaşmasına sebep olabilirler. Maske teli olan maskeler burnun üzerinde iyi bir kapanmayı sağlamakla birlikte maskeyi yukarı çekerek yan tarafında oluşabilecek boşlukları da engeller. Maske teli olmayan maskelere tekstil maskeler denilirken standardı karşılayan maskelerde mutlaka maske teli olması şartının bulunması istenmektedir

 

Maske standartları TSE ve TÜBİTAK tarafından belirlenmiş olup maske teli olmayan maskelerin standart dışı olduğunu açıklanmıştır. Maske için filtrasyon verimliliği, solununabilirlik ve mikrobiyal yük gibi göstergeler belirlenmiştir. Ayrıca maske tasarımında mutlaka maske telinin olması gerekliliği belirtilmiştir .Maske teli olan standart maskeler bez maskelere göre daha hijyen sağlamaktadır. Maske seçimlerinde özellikle bu standartlara dikkat ederek maske teli olan maskeler tercih etmeliyiz.